Spelkursens mål är att förmedla bra dansmusik i allmänhet och i synnerhet om du vill spela till danser från Föllinge- och Hotagenbygden. Spelandet sker nivågrupperat och mestadels på gehör. Vid flera tillfällen möts spel- och danskurs för att hitta/känna in passande tempo och karaktär i låtarna.

En del av kursmaterialet, noter och inspelningar, skickas via e-post som länkar till vår webbplats i förväg.

Kursen har plats för 30 deltagare.

Upplysningar: Ulf 070-583 98 77.

mats ulf 2015

Bröderna Ulf och Mats Andersson är båda riksspelmän sedan 1978 och uppväxta i Föllinge i nordvästra Jämtland.

De började spela fiol i 10-årsåldern med spelmannen Lennart Olsson från Föllinge som lärare.

Möten med traditionsbärare runt om i Jämtland har gett dem en genuin grund som folkmusiker. Ulf och Mats erövrade stort guld i samspel redan 1982 och är lika uppskattade estradörer som kursledare. Deras skickliga samspel, som ger danslåtarna driv och energi, har i hög grad bidragit till Föllingedansernas popularitet. De är pedagoger till yrket och har verkat som arrangörer och instruktörer vid Föllingeveckan sedan 1978.

 

 

 

Kjell-Erik Eriksson

Kjell-Erik Eriksson är riksspelman från Offerdal i nordvästra Jämtland. 

Han arbetar som professionell musiker och fiolpedagog vid bl a Birka Folkhögskola.

I början av 90-talet startade han och några vänner bandet Hoven Droven. De har sedan dess turnerat världen runt med sin folkrock och har producerat ett antal CD-skivor. Han spelar även med i välkända Triakel och Bo Lyckligs Gammeldansorkester. 2001 var tiden mogen för Kjell-Eriks soloskiva med låtar från Offerdal som en hyllning till hans inspiratörer och idoler bl.a. Ante och Olle Falk.

Med trygghet i musikaliskt farsarv, stor begåvning och kärlek till felan och tretakten skapas alltid bra energi kring Kjell-Erik, både som pedagog och dansspelman.

 

 

 

 

 

 

 

Elin Jonsson

Elin Jonsson är riksspelman från Strömsund i norra Jämtland.

Hon är känd för sitt lyhörda, dansanta och traditionsmedvetna spel. Med en uppväxt i folkmusikmiljö har hon spelat fiol sedan barnsben. Även om låtarna från norra och västra Jämtland ligger närmast om hjärtat, spelar hon gärna folkmusik från hela Norden och utforskar även andra musikaliska genrer. Elin är utbildad fiolpedagog vid Musikhögskolan Ingesund. 2015 blev hon klar med sin mastersexamen i folkmusik vid Kungliga Musikhögskolan.