Spelkursens mål är att förmedla bra dansmusik i allmänhet och i synnerhet om du vill spela till danser från Föllinge- och Hotagenbygden. Spelandet sker nivågrupperat och mestadels på gehör. Vid flera tillfällen möts spel- och danskurs för att hitta/känna in passande tempo och karaktär i låtarna.

En del av kursmaterialet, noter och inspelningar, skickas via e-post som länkar till vår webbplats i förväg.

Kursen har plats för 30 deltagare.

Upplysningar: Ulf 070-583 98 77.

mats ulf 2015

Bröderna Ulf och Mats Andersson är båda riksspelmän sedan 1978 och uppväxta i Föllinge i nordvästra Jämtland.

De började spela fiol i 10-årsåldern med spelmannen Lennart Olsson från Föllinge som lärare.

Möten med traditionsbärare runt om i Jämtland har gett dem en genuin grund som folkmusiker. Ulf och Mats erövrade stort guld i samspel redan 1982 och är lika uppskattade estradörer som kursledare. Deras skickliga samspel, som ger danslåtarna driv och energi, har i hög grad bidragit till Föllingedansernas popularitet. De är pedagoger till yrket och har verkat som arrangörer och instruktörer vid Föllingeveckan sedan 1978.

 

 

Anders Hällström

 Anders Hällström bördig från Överkalix i Norrbotten, bor nu i Stockholm. Riksspelman på fiol men trakterar även dragspel, durspel samt lite kompinstrument.
Spelar mest låtar från norra Sverige men även en del finskt, norskt och lite balkan.
Är pedagog, utbildad på Malungs folkhögskola och Musikhögskolan i Stockholm.

 

 

 

 

 

Anders i finbyxor som tittar på stråkenAnders Olsson är uppväxt och numera även bosatt i Tulleråsen, Offerdal. Han började spela fiol som liten grabb och goda inspiratörer under skoltiden var Alistair och Christina Cochrane som förmedlade bl a skotsk och Jämtländsk folkmusik. Han har utbildat sig till musiklärare vid Ingesunds Musikhögskola med bl.a. Mats Berglund och Ulf Störling som lärare.
Anders har framförallt inriktat sig på musiken från norra och västra Jämtland i Lapp-Nilstradition. Han är mycket omtyckt av dansare för sitt medryckande spel och gillar att skriva arrangemang och utveckla ensemblespel. Anders arbetar idag som fiollärare i Åre kommun och han uppträder bl a med Bröderna Olssons gammeldansorkester och Z-Barock.